torsdag, januar 07, 2016

Samvittigheten - vår hjelper og plager.

Når samvittigheten bedrar. Samvittigheten er en fin innretning. Samvittigheten er vår hjelper når vi manøvrerer i livets farlige skjærgård. Paulus skriver i Rom. 2:15 - deres samvittighet og deres tanker, som innbyrdes anklager dem eller også forsvarer dem
Men hva når samvittigheten er "feiljustert"?
Gordon Hamilton Johnsen, som var en norsk lege og psykiater og grunnlegger av Modum Bad kan fortelle om dette. Det ble innlagt en kvinne som hadde følgende historie (slik jeg husker den). Denne kvinnen var yngst i søskenflokken og da de andre etterhvert flyttet ut ble hun igjen for å ta seg av sin gamle mor. Omsider døde moren og kvinne ble fylt av en glede - da slo samvittigheten til. Du skal ikke glede deg over en annens død. Dette ble en jernklo rundt hennes sjel som igjen førte henne til Modum Bad der hun fikk hjelp.
Ikke sjelden kan "vellykkede" kjendiser stå fram og bekjenne sitt svik mot barna som har blitt ofret på karrierens alter. Da er det ofte forsent!
Men på den annen side har vi alle de enslige som gjerne ville gjort mer, men tid, krefter og økonomi stoppet det hele. Ja, denne saken kan sees fra mange vinkler. Og når fornuften sier "nei" og samvittigheten "ja"? Man påtar seg saker man egentlig ikke klarer å gjennomføre!
Ta dere av den som er svak i troen uten å gjøre dere til dommere over hans tanker. Den ene har tro til å ete alt, men den som er svak, eter bare grønnsaker. (‭Romerne‬ ‭14‬:‭1-2‬ NB) Disse versene forteller om forskjellige nivåer av samvittighetsskjørhet. Og konklusjonen vi alle må ta til oss at alt som ikke er av tro det er synd. Her har vi tosidigheten, Guds ord kontra våre oppfatninger. Når det gjelder Guds ord så skal vi ikke gå ut over det som skrevet står. Når det gjelder våre valg skal vi ikke trosse samvittigheten.
Ta dere av den som er svak i troen uten å gjøre dere til dommere over hans tanker. Den ene har tro til å ete alt, men den som er svak, eter bare grønnsaker.

Har du tro? Ha den for deg selv, for Guds åsyn! Salig er den som ikke dømmer seg selv i det han velger. Men den som tviler, er dømt dersom han eter, fordi han ikke gjør det i tro. Alt som ikke er av tro, er synd. (‭Romerne‬ ‭14‬:‭1-2, 22-23‬ NB)

Og her vil jeg nevne et religiøst problem, våre skikker og ubibelske tradisjoner. Husker ei ung jente fra Sverige som fikk problemer med å bruke en blues med korte ermer, samvittigheten slo til, men hun fikk også til slutt hjelp.
Men den verste form for samvittighetsnag er den udefinerbare følelsen av å ha gjort feil, men uten å vite hva.
Vel, jeg kan fortsette å nevne tusen ting. Mange har vel en gråsone med usikkerhet.

Hva er medisinen da? Jeg har et enkelt svar - en liten stund med Jesus. Heller ikke jeg fordømmer deg sa han til kvinnen som var grepet på fersk gjerning. Han er vår sjels hyrde. La oss leve i menigheter med kjærlighet og varme mennesker. Det er bare varme som kan smelte en dypfryst samvittighet...
Til slutt vil jeg anbefale en sang på YouTube hvor Ulf Christiansson synger sangen En liten stund med Jesus. I den sangen er det legedom...

Ingen kommentarer: