mandag, januar 25, 2016

Hijab, Niqāb og Burka - hvem, hva hvorfor...

Sakset dette fra siden til hedningesamfunnet og det er Lily Bandehy som skriver dette. Lily Bandehy er født i Iran og flyttet til Norge i 1988. Hun er utdannet lærer i Iran og psykiatrisk sykepleier i Norge, men jobber nå mye som forfatter og foredragsholder. Hun er en muslimsk kvinne fra Iran og kjenner hver maske i sin religion.

Hvis vi ser på bilder fra den islamske verden før 1950-tallet, så bruker ingen muslimske kvinner denne spesifikke hijaben. Den ble oppfunnet av Muslimbrødrene som ble opprettet av Hassan al-Banna i 1928. På 1950-tallet ble denne brukt. Men det var ikke en mote akkurat som nå. Men etter Khomeinis maktovertakelse, ble den en uniform for islamisme. Etter Mohammad-karikaturene skulle islamistene markere seg sterkere og hijab ble deres offentlige uniform spesielt i Europa. Etter Muhammad-karikaturene har Norge gått inn i en selvsensurerende rolle for ikke å provosere muslimer. Denne usikkerheten, naiviteten og snillismen er det som gir næring til islamistene, og de vokser enormt. De kveler alle debatter og neglisjere de sekulære muslimer slik at de kan styre samfunnet og praktisere islam som den var for 1300 år siden. Islam for islamistene stopper der og forandres ikke med tid eller sted.
Mer om hijab.
Professor i sosialantropologi Unni Wikan sier: «Ordet hijab er ikke brukt i Koranen i betydningen vi bruker det i dag. Hijab nevnes flere steder, og omtaler forheng, gardin, skille, men uten referanse til kvinners klesdrakt. Hodeplagg er ikke nevnt spesielt. I hadith og fiqh er det kommet til tekster om hvordan de skal dekke til hele kroppen, bortsett fra hender, føtter og ansikt, men reglene varierer fra kultur til kultur.»

Niqāb, eller Nikab,[1] er et hodeplagg som dekker ansiktet helt. Plagget bæres av noen muslimske kvinner som en del av en heldekkende hijab. Plagget brukes mye i Midtøsten, men kan også finnes brukt i Nord-Afrika, Sørøst-Asia og det Indiske subkontinent.

Burka, burkha eller burqa er en ankellang, heldekkende kvinnedrakt med heklet gitter foran øynene, slik at det er mulig å se uten selv å bli sett. Burka forbindes ofte med islam og forveksles av mange med niqab og hodeskautet hijab. Både normen om bruk av niqab, burka og hijab har en sømmelighetsverdi. Om dette plagget har noen plass innenfor religionen eller ikke, er omdiskutert.

Min konklusjon er da: Vi tråkker ikke på religiøse liktær om det håndheves Nikab eller Burkaforbud. Dette er jo egentlig tradisjons- og moteklær.

Ingen kommentarer: