Mindfulness.
På NRK1 nyhetene kom et innslag om stressede og medikamentforbrukende ungdommer og botemiddelet for dette - et kurs i mindfulness. Og innslaget var fra Kalnes VGS i Østfold. Fra deres (Kalnes VGS) hjemmeside leste jeg da følgende:
"Mindfulness, en del av faget Friluftsliv.
En del av årets friluftsliv, har vært kurs i Mindfulness. Årets deltakelse ble behørig dokumentert ved overrekkelse av diplom for deltakelse på kurset og boken "Orkanens øye" bok skrevet av kursholder Ivar Vehler.
Gjennom kurset har f.eks emner som stressmestring, meditasjon/pust og tilknyttede begrep til mindfulness vært gjennomgått, og daglige hjemmeoppgaver har vært en del av hele kurset.
Kurset har gitt deltakerne et annet "mindset" og tar seg flott ut på en fremtidig cv"!
Etter å lest gjennom side på side om virkningen mindfulness tilsynelatende har på vår hjernefunkjsjon og vårt sinn prøver jeg å gå dypere inn i emnet. Dette å komme i "det stille hjørnet", tre tilbake og hvile fra "highwayenes" moderniteter er i seg selv virkelig sunt og bra. Også Jesus sa til sine disipler, kom avsides og hvil dere litt! Hvile og rekreasjon har alltid vært velgjørende.
Men hva er så mindfulness og hvilke røtter har det? Når jeg på åttitallet begynte å sjekke New Age og de forskjellige alternativer gikk jeg på biblioteket og fant nødvendig informasjon der. Nå har vi nettbrettet.... Der fant jeg ut at det de kaller oppmerksomhetstrening er noe som gir et rikere liv (alle lover det), men også at røttene er en praksis fra de de Østlige visdomstradisjonene.
(Når det gjelder "meditasjon/pust" i referatet ovenfor er dette direkte okkulte og hedenske saker. Med pust ved meditasjon brukes ordet prana, som betegner den åndelige (okkulte) livskraften og ikke selve surstoffinntaket. Se min lenk:
http://www.pranayoga.no/yoga-2
De som praktiserer mindfulness mener at dette er et bidrag i kampen mot bekymring og hverdagslivets stress (vårt moderne problem). Og de hevder med rette at mange mennesker bruker mye tid på å unngå psykisk ubehag. Vanskelige følelser og vonde erkjennelser lurer i skyggen av vår bevissthet, og alt for ofte er strategien å ”løpe fra seg selv”. Noen drikker alkohol, noe jobber døgnet rundt, noen isolerer seg, noen sitter på internett hele dagen osv.
De mener således at Mindsight er rett og slett vår evne til å ”se innover” slik at vi kan forstå våre indre liv med mer klarhet, integrerer hjernen og styrke våre relasjoner til andre. Mindsight er en form for fokusert oppmerksomhet som tillater oss å se det interne arbeidet i vårt eget sinn.
Så ledes vi videre til å se på slektskapet, opphavet og røttene til mindfulness, og vi henvises bl.a. til Tai Chi (kampsport) som naturlig medisin. Om dette leser vi: Tai Chi Chuan eller “ultimate grand fist” har vært praktisert i Asia i tusenvis av år. Dens røtter ligger i den åndelige praktiseringen av yoga, som strekker seg tilbake til oldtidens India. En legende fra det 13. århundres Kina forteller om en taoistisk munk, Chang San-Feng, som skapte en rekke øvelser etter at han våknet fra en merkelig drøm. Han drømte om en slange og trane i kamp, noe som både fascinerte ham og inspirerte ham til å studere dyrenes bevegelser. Tai Chi er dypest sett selvforsvarsteknikker som skiller seg fra andre kampsporter i det faktum at de er basert på bruk av indre styrke (qi) i stedet for den ytre eller fysiske styrken.
Og når ferden går videre i min forskning om mindfulnessreklamen så dukker dette opp: Dog har det i senere tid også dukket opp en voksende interesse for yoga og meditasjon. Blant andre har Marsha Linehan (1993a og Hayes, Follette, & Linehan, 2004) vært en avgjørende eksponent for det hun kaller ”mindfulness” eller ”radikal aksept” i behandling av personlighetsforstyrrelser og spesielt i forhold til selvskadingsproblematikk. Linehan plukket opp denne teknikken fra Zen Buddhisme og inkorporerte den i en veldefinert og veldokumentert behandlingsmanual. Hennes innsats på dette området er fenomenal, ikke så mye fordi hun oppdaget det kurative elementet i meditasjon, men fordi hun på sett og vis ”legaliserte” metoden i psykiatrisk behandling.
Til slutt, du som er kristen - hold deg langt unna mindfulness, selv om det er arbeids- eller offentlig relatert. Kilden er østens filosofier, zen-meditasjon, qi, krefter, energier, prana og hva de nå kaller alt dette.
Vi har Jesus og bare Jesus.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar