fredag, februar 05, 2016

Islam og 1000 piskeslag


Når det gjaldt det viktigste OIC-landet, Saudi-Arabi, var det imidlertid ingenting komisk ved medvirkningen i demonstrasjonen (i "Je suis Charlie" marsjen etter massakren i Paris) for ytringsfriheten. Den var utelukkende tragisk.  For mens den saudiske ambassadøren gikk arm  i arm med ytringsfrihetsdemonstrantene, satt en ung blogger og kjente på merkene etter 50 piskeslag han nettopp hadde fått.
Menneskerettsaktivisten Raif Badawi var nylig dømt til å motta slike slag. 50 slag hver uke i 20 uker. Nettopp for å ha benyttet seg av ytringsfriheten. En frihet som dessverre ikke eksisterer i hjemlandet hans.
      Den første omgangen med pisken ble filmet i all hemmelighet med et mobilkamera og distribuert på sosiale medier.  Bildene viser raske rapp mot rygg, rumpe og ben.  Badawi gir ikke fra seg en lyd mens han gjennomgår den smertefulle og ydmykende behandlingen. Det gjør imidlertid folkemengden. Så snart de 50 slagene er til ende, bryter det ut applaus  akkompagnert av høylytte rop om at Allah er stor.
     Badawi hadde ikke tegnet Muhammed verken naken eller påkledd. Men han hadde grunnlagt et nettsted for religiøs og politisk diskusjon. I Saudi-Arabia er dét i seg selv en form for gudsbespottelse. For i dette landet er kongehuset innsatt av Allah selv. Og dermed er det blasfemisk i det hele tatt å diskutere landets styresett.
     Saudi-Arabia er ett av flere eksempler i den muslimske verden på hvordan blasfemiloven misbrukes.

----- I Pakistan har blasfemilovgivningen de siste årene spesielt gått ut over landets kristne minoritet.....

(fra sidene 145-146 i boken Fryktens Makt av Vebjørn Selbekk)

Se innslaget på You Tube:
https://www.youtube.com/watch?v=mWqxPgTjA20
 

Ingen kommentarer: