fredag, februar 12, 2016

Det er et mirakel i din munn...

Alle prater om været, men det er ingen som gjør noe med det er det sagt. Og det er vi vel alle enige i, selv ikke YR.NO har makt over vær og vind. Men om vi ikke kan endre været med vår kommunikasjon så kan andre ting forandres med våre gjerninger eller ord.  Når det går nedover skal vi si oppover kan vi lese i Guds ord. Det betyr ikke at vi fornekter virkeligheten men vi gjør noe med den.
Ofte kan løsningen komme fra barnemunn, som i anektoden om keiserens nye klær.
    "Men han har jo ikke noe på seg!" sa et lite barn. "Hør den uskyldiges røst !" sa faren; og den ene hvisket til den andre hva barnet sa.
    "Han har ikke noe på seg, er det et lite barn som sier, han har ikke noe på seg!"
    "Han har ikke noe på seg!" ropte hele folket til slutt. Og keiseren krympet seg, for han syntes de hadde rett, men han tenkte som så: "Nå må jeg holde ut til prosesjonen er ferdig. Og så holdt han seg enda stoltere, og kammerherrene gikk og bar på det slepet som ikke var der.
Dette leser vi fra H.C.Andersens eventyr hvordan et ord fra barnemunn kan forandre det store hykleriet.

Jesus avslørte også hyklere når de spurte ham om det var riktig å betale skatt til keiseren. Gi keiseren hva keiseren er og gi Gud hva Guds er svarte han..

Som epler av gull i skåler av sølv er et ord talt i rette tid sier Guds ord. (‭Salomos Ordspråk‬ ‭25‬:‭11‬ NB)

Eller fra en annen barnemunn - slipp ut litt luft fra dekkene sa guttungen da en lastebil hadde kjørt seg fast under en bro og de "forstandig" voksne klødde seg i håret.

Men også enkle handlinger kan gi forbausende resultater. Som for eksempel historien om Columbi egg.
Columbi egg er et uttrykk som brukes om en rimelig enkel løsning på et innviklet problem.

Uttrykket stammer etter sigende fra 1420. I Firenze ble det diskutert om det var mulig å plassere en kuppel på toppen av domkirken. Filippo Brunelleschi foreslo at den som kunne få et egg til å stå oppreist ville få oppgaven. Da de andre arkitektene ga opp, skal Brunelleschi ha knust det litt i den ene enden slik at det sto. Da de andre arkitektene så dette sa de at det var noe de også kunne klart. Brunelleschi skal da ha svart «Ja, men dere gjorde det ikke!», og tilføyde at de også hadde kunnet oppføre kuppelen, hvis de hadde sett tegningen hans.

Uttrykket har også utviklet seg til å ha en tilknytning med Christofer Columbus. I et selskap der Christofer Columbus deltok, var det flere som ikke trodde at han hadde oppdaget Amerika. Han oppfordret da de tilstedeværende til å få et egg til å stå på høykant. Da ingen av de tilstedeværende klarte dette, banket han det litt flatt i den ene enden, og fikk derved egget til å stå. Symbolikken var at selv om ideen var enkel, var det likevel et spørsmål om å komme på den.

Det å skjære igjennom uten for mange dikkedarer kan også være løsningen, slik som Aleksander den store gjorde da han hogg knuten av.
Den gordiske knute er navnet på en trylleknute som fantes i Zevs’ tempel i oldtidsbyen Gordion (Gordium) i Frygia i Lilleasia. Denne knuten befant seg mellom åk og stang på en vogn. Etter sigende skal vognen ha tilhørt en konge ved navn Gordios. Sagnet sier at den som greide å løsne knuten skulle bli herre over Asia. Gjennom hundrevis av år var det mange som forsøkte seg uten å klare det. Til slutt kom Aleksander den store forbi i 334 f.Kr. Som de fleste andre problemer denne mannen hadde, ble også dette problemet løst med sverdets makt, han hogg knuten tvers av.
Uttrykket «gordisk knute» brukes ofte om vanskelige og øyensynlig umulige problemer som kun kan løses med radikale eller resolutte midler. Anekdoten er beslektet med historien om Columbi egg.

Kanskje du har det forløsende ordet eller den forløsende handlingen inni deg  for et problem, få deg ut av deg da!
Tankene i en manns hjerte er et dypt vann, men en forstandig mann kan dra det opp. (‭Salomos Ordspråk‬ ‭20‬:‭5‬ NB)

Eller som det er sagt, det er et mirakel i din munn!

Ingen kommentarer: