søndag, januar 04, 2009

Hvem hjelper Israel?

Voldsspiral eller selvforsvar.
Vil begynne med å si at all krig er forferdelig – også denne konflikten som i disse dager vises på våre TV skjermer – konflikten mellom Hamas og Israel.
Det er en merkelig ordbruk som foregår om krigen mellom Hamas og Israel. For eksempel ordet voldsspiral. Dette ordet indikerer at begge parter i en konflikt er like hevngjerrige. Den ene hevner den andre som hevner den tredje osv. og ingen gir seg. Men i dette som nå hender i Midtøsten er det noe annet. Her skyter Hamas daglig sine raketter inn på Israelske områder og Israel svarer med å tilintetgjøre utskytingsrampene til Hamas. Israel verken hevner seg eller gjengjelder, de ønsker bare å få leve i fred og trygghet. Men rakettangrep er ikke noe nytt, det var det samme de allierte gjorde med de tyske V1 og V2 rampene under den 2. verdenskrig. Men dette ble ikke kalt for en voldsspiral, det ble oppfattet som en dyd av nødvendighet. Og når nazistene var nedkjempet trådte freden umiddelbart inn i Europa. Det samme vil skje på Gazastripen, det er også muligheter for fred der, men først når den siste rakettutsykingsrampen til Hamas er fjernet.. Det er jo litt underlig at det aldri nevnes noe om at Hamas med vilje plasserer sine rakettbaser midt i befolkede områder. Når det publiseres om drepte og sårede så sies det ikke noe om hvorfor en Israels rakett slo ned nettopp der.
Men hvorfor hjelper eller støtter ingen Israel i deres kamp mot Hamas? Nato og FN kunne jo gå inn i Gazastripa og fjernet disse rakettbatteriene – og så hadde freden vært der. Og når Norge som eneste vestlige stat har anerkjent Hamas – hvorfor har ikke Jens Stoltenberg en dialog med denne gruppen han på vegne av noen nordmenn har anerkjent?

Men det er jo et lite spørsmål tilslutt. Når Israel stilletiende og i årevis har vært mottagere av Hamas rakettene, hvorfor har da ingen, verken Frankrike eller Norge fordømt Hamas for dette. Men når Israel har nådd smertegrensen og ser seg nødt til å stoppe dette Hamasuvesenet, da skriker alle.
Så er det bare å håpe at Israel virkelig lykkes med å knekke Hamasterroristene slik at det igjen kan bli fred og levelige forhold på Gazastripen. Hamas har påført dette folket nok lidelse.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denne artikkelen er noe av det verste jeg har sett på lenge. Hvordan kan du velge side, du som sitter på andre siden av jordkloden - milevis unna blodbadet.
Nei, det eneste riktige i denne sammenheng er å sitere Statsminister Stoltenberg: Norge er kritiske til angrepene - fra begge parter. Velg ikke side!
Kast din gamle forutintatte holdning om Guds utvalgte folk på bålet, det er de "utvalgte" som nå svarer ti ganger verre enn Hamas.
Denne konflikten er så komplisert at du ikke blir utlært av å gå på Zoe.
Til sist: At Norge er alene i synet på Hamas, betyr ikke at Norge tar feil. Hva om det er alle de andre som har bommet? Har du tenkt på det, eller er du den sauen som alltid går midt i den største flokken.

Benedictus sa...

Anonym skriver:
"det er noe av det verste jeg har sett på lenge..." Dette følger du opp med usaklige påstander om forutinntatte holdninger hos forfatteren. I tillegg påstår du at du vet hva som er det eneste riktige i denne sammenhengen...

Hadde vært interessant å lese hva Anonym mener. Du hadde i alle fall mange meninger om blogginnlegget.


(Om Anonym følger med i media, ser han/hun nok raskt at det ikke er den største saueflokken som støtter Bymarkas synspunkter. Det er nok heller Anonym som går med strømmen. )