mandag, januar 14, 2008

INCEST OG OVERGREP

Tor Erling Staff meler sin egen kake.
Det er vel ingen tvil om at de aller fleste er glade for at lommemannen er pågrepet. Dette skulle bare ha skjedd på et tidligere tidspunkt. Men nå puster ”hele Norge” lettet ut. Fokuset er nå imidlertid rettet mot forsvarsadvokaten hans, Tor Erling Staff. Hans illeluktende uttalelser har vel opprørt de fleste av oss. For ifølge en del privatpersoner og fagfolk som har deltatt i diverse TV-programmer blir skadene som tilføres overgrepsofrene ytterligere forsterket av Staffs synspunktet. Det virker som om Staff er mer ivrig etter å rettferdiggjøre egne holdninger enn å forsvare tiltalte.

Det er nå engang slik at i vår rettstat skal enhver forbryter, uansett sakens art, får en rettferdig rettergang. Han har da også krav på en forsvarer. Jeg synes at det paradoksale i denne spesielle saken er at Staff gjør ”lommemannen” en skikkelig bjørnetjeneste bare derved at han er hans forsvarer. Sakligheten har helt forduftet ved Staffs hjelp. Det finnes vel ikke noe bra i denne saken, men en frukt kan det likevel komme ut av det, det at desto flere får innsikt i hvor gyselig og skaldelig incest og seksuelle overgrep i realiteten er.

Se innformasjonen nedenfor fra FMSO Felleskap mot seksuelle overgrep http://www.fmso.no/sider/tekst.asp?side=72
Sæthre, Holter og Jebsen (1986) sendte ut spørreskjema til 1017 tilfeldig utvalgte voksne nordmenn og fikk en svarprosent på 48. 19 % kvinner og 14 % menn hadde vært utsatt for seksuelle overgrep før de fylte 18 år. Dersom en utelukker overgrep som for eksempel blotting, seksuelt betonet ”kos” og forslag om seksuelt samkvem, samt de tilfeller der en ikke hadde opplevd stort ubehag ved hendingen, ble rapporteringen for kvinnene 14 % og for mennene 9 % (dvs. for opplevelse av mer alvorlige overgrep).

Dette betyr at når du går en tur i storgata en lørdag og har møtt 100 personer, da har du møtt…. Ja, regn ut selv. Et annen side ved denne saken, og det er ingen hemmelighet, at mange av disse går i kristne miljøer. Når pastoren stiger opp på sin predikestol og sier til sine 100 tilhører: ”kjære menighet….” Da bør han være bevisst hvem han taler til. Alle har ikke vokst opp i et gudfryktig hjem. Jeg leste for noen år siden i Vårt Land at mange pastorer avviste personer som hadde vært utsatt for overgrep. Pastorene følte seg rett og slett ubekvemme når de skulle handtere slike saker. Hvor mange menigheter har egentlig personer som kan ta seg av overgrepsofre på rett måte??? For den som ønsker litt mer info om emnet kan for eksempel skaffe seg boken ”HELPING VICTIMS OF SEXUAL ABUSE " av Lynn Heitritter & Jeanette Vought. ISBN 0-87123-930-2

Les også:
http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/article2196789.ece

og i VG: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/lommemannen/artikkel.php?artid=509773

Ingen kommentarer: