tirsdag, desember 23, 2008

Vise menn og stjerner

Hvorfor må alt forklares fysisk. For eksempel gikk Peter egentlig på en sandbanke når bibelen forteller at han gikk på vannet? Jeg tror at både han og Jesus virkelig gikk på vannet. I disse tider er vi opptatt med Jesus (håper jeg) og hans komme til vår jord. I den forbindelse kommer også noen vismenn innom og hilser på. Hvem er disse og hvor kommer de fra? Jeg vet ikke. Men at de var vise, det vet vi. Det er alltid visdom å oppsøke Jesus. At de var rike kan vi anta, de hadde med gaver til Jesus. Men hvorfor må vi absolutt tro at stjernen de fulgte var et astronomisk objekt? Det sier ikke bibelen. Det står ikke i bibelen at stjerne gikk foran vismennene fra Østerland, det var heller ikke nødvendig. For de visste at Jødenes Konge var født og da var jo kursen allerede bestemt – til Israels land. Og hvordan kunne vite at jødenes konge var født? Ganske enkelt, Gud åpenbarte det for dem. Meget mulig at det skjedde på en lignende måte som når englene kom til hyrdene på marken. ”I dag er det født dere en frelser, som er Messias, Herren – i Davids stad.” Jeg vet ikke, men det er meget mulig det var så.
Men det er tydelig at stjernen ikke fulgte vismennene til Jerusalem, bibelen sier heller ikke det. For da hadde stjernen ledet dem til feil sted – Jerusalem var egentlig en bom for vismennene og Gud leder ikke folk til feil sted heller. Vismennene kom først til Jerusalem fordi de fulgte sin egen logikk, for de sa: ”hvor er den Jødenes konge som er født?”
Men i Jerusalem fikk de en ny adresse – Betlehem. Når de vandret videre fikk de se stjernen på nytt, for det står at de ble glade når de så stjernen. Hadde stjernen vært der hele tiden hadde det vel neppe blitt noe gledesutbrudd.
Men så dukker stjerneproblemet opp. Vi mennesker vil ha det til at det var en eller annen form for en astronomisk konstellasjon som bevirket dette stjernefenomen. Vi må likesom ha en ”menneskelig” forklaring på det hele. Men er det ikke bedre å se på det som et mirakel. Denne stjernen minner meg mer om ildstøtten og røkstøtten som gikk foran Israel under vandringen mot løfteslandet – heller det. Og en stjerne noen millioner kilometer ute i verdensrommet stanser ikke over et hustak, den følger deg – det er du som leder stjernen.
Små barn forundres ofte over at månen og stjernene følger dem når de kjører bil om natten.
Hva stjernen var vet jeg ikke – men at det var et guddommelig mirakel som var nødvendig ved Jesu inntredelse i denne verden – det tror jeg virkelig på. Tilslutt kan vi legge merke til at når Josef tok med seg Maria og Jesus til Egypt var Jesus ingen nyfødt baby lenger. Da var han både omskåret og hadde vært en tur i tempelet – og tempelet ligger ikke i Betlehem som kjent.
Så vismennene kom ikke til en stall, men til et hus slik bibelen beskriver det.
Ha en God Jul full av mirakler. Det gjelder bare å se dem!

Ingen kommentarer: