tirsdag, desember 02, 2008

Tøm vinen i vasken

Ikke alle gleder seg til jul.
Mange barn har en mamma eller pappa som ”koser” seg med vinen som ”perler i begeret” som skriften sier. Nylig var jeg i fødselsdagsselskap sammen med noen venner. Ble en smule forbauset da noen av disse mine søsken i Herren sa ja til et glass rødvin. Men, dem om det.
Men det som forbauset meg mer er alle unnskyldningene de kommer med før de svelger de edle dråper. Og jeg har hørt mange slike verbale krumspring før ganen blir lesket.
NRK skriver bl.a om alkohol og julefeiring.

Over 100.000 barn gruer seg til julehøytiden. Årsaken er at mange barn reagerer sterkt på foreldrenes alkoholforbruk.
Jula er den vanskeligste tiden for mange barn, forteller Trine Stensen Lunde, i organisasjonen Alkokutt.
- Mange barn har også god grunn til å grue seg, fordi de har dårlige erfaringer med voksnes alkoholdrikking, sier hun. Hun tror til og med at det kan være flere enn 100.000 barn som gruer seg til jula på grunn av dette.


Hvorfor kan ikke vi kristne være solidarisk med disse stakkars barna. Vise at det faktisk finnes miljøer hvor man betrakter alkohol som noe helt unødvendig. Så glemmer vi det med synd, ikke synd og loviskhet. Men rett og slett ”lider” oss igjennom julefeiringen og andre feiringer uten dette ene, lille, uskyldige, utvannede og koselige glasset. Så tøm vinen i vasken (om du har no vin da)!

Ingen kommentarer: