fredag, november 01, 2013

Fra minus 59 til pluss 95


Prosenter er farlige og forfører. Jagland falt for 36.9 i 1997. I de to siste numrene av KS verserer tallet 59. Noen mener tallet 59 står for tilbakegang, og jeg håper virkelig det, ja om det er tilbake til urkristendommens kraftkilder ja. Jesus sto nesten helt alene engang, de fleste forlot ham. Vi dere også gå bort sa han til disiplene sine. Om de så hadde gjort, hadde Jesus hatt framgang eller tilbakegang da? Hva er så tilbakegang – er det i antall medlemmer, antall bønnemøter eller er det trøkket eller åndskraften som har hatt tilbakegang?

I den forbindelse er utrykket ”revitalisering” brukt. Revitalisering blir omtrent som å ta Lasarus ut fra graven for å lære ham gå før Jesus kom og vekket ham opp. En menighet kan ikke bli ”litt død”, ei heller kan en kvinne ikke kan være litt gravid. I Johannes Åpenbaring står det ”gid du er kald eller varm, men da du er lunken vil jeg spy deg ut av min munn”. Selvfølgelig kan ikke jeg dømme om disse 59 prosentene er kalde eller varme. Men for å analysere videre, så behøver man ikke revitalisere en varm menighet. Om man gjør det reverserer man den i stedet.

 Alt er mulig for den som tror - bare man ber!              
Når vekkelsen slutter brukes ordet virksomhet. Og når virksomheten går i stå blir det revitalisering. Men hvem skal revitalisere? Jeg har et forslag, be Den Hellige Ånd gjøre det, han har gjort det før. Noen ganger kan det da virke som om Den Hellige Ånd er litt klønete, for ofte blir noen sure og forlater virksomheten – slik har vi aldri gjort før. Men Guds Ånd vet hva han gjør. Han gjør det som står i Johannes kap. 15, tar fram kniven og skjærer bort de døde kvister og det unyttige bladverket av vintreet. Da blir 59 sudd på hodet og det blir enda verre – vi får tallet 95 prosent tilbakegang. For den som er kjent i GT så fjernet Gideon de aller fleste soldatene før han han beseiret fienden.

Men det er også da det begynner. For Jesus gjør alle ting nye, han gjør minus til pluss. Framgang på hele fjøla. Den Hellige Ånd har gjort revitaliseringskomiteen overflødig. Får håpe revitaliseringskomiteen  blir revitalisert først.

I gamle dager var det et bakeri som het Gudsens Bakeri. På den doble bakdøra på kassebilene som kjørte brød stor det med gullbokstaver: Prøv bakervarer fra Gudesens bakeri. Men når bare høyre døra var åpen var bilen rene traktaten, da kunne man lese: ”PRØV GUD” om du forstår.

Eller sagt på en annen måte som Ludvig Karlsen sa engang, den som ikke regner med Gud kan ikke regne!
 
Alt er mulig for den som tror - bare man ber!  

4 kommentarer:

André Andersen sa...

Det er jo det revitaliserings arbeidet handler om: å slippe til DHÅ i menighetene. Uten DHÅ blir d som å pumpe liv i en død ku; tungt og umulig. Takk for en innsiktssfull kommentar. Alt godt!

My Corner sa...

Ja, enkelt å greit. Les om Barrat, lengt som Barrat, søk som Barrat, bli fylt som Barrat. Det er det som er revitalisering, alt annet er kakepynt. Når jeg gjør det, får jeg det også. Finns det andre metoder?


My Corner sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
André sa...

Nei, det finnes ingen andre metoder. Og det er den type revitalisering vi her snakker om som har forandret de menigheter som har tatt i mot tilbudet om hjelp. Folk blir fornyet, nye kommer til og Guds rike vokser. Andre steder er man blitt invitert, men bare for å holde møter og fortsette som før. Forandrling ikke ønskelig altså. Der har man trekt seg ut og overlatt menigheten (som ofte er veldig liten) til en stille og rolig død. Et slikt revitaliseringsarbeide har jeg tro på.