onsdag, desember 21, 2016

Brev 41 - jul og statistikk,

Det er ikke lett å være menneske, prøv den som vil.
Så prøver vi å feire jul da, prøver å glemme alt det onde rundt oss. En trailer i Hamburg og krig i Mosul og Aleppo. Men for noen er det et eget «Aleppo» og «Mosul» eller et «Hamburg»! Det er ikke lett å være menneske, prøv...
Det er noe som heter statistikk, det er tall uten ansikter. 
Statens Institutt for Rusmiddelforskning anslår at rundt 200.000 barn opplever en mindre hyggelig jul på grunn av alkoholen. Når det så er omlag én million barn under 18 år i Norge betyr det at hele tyve prosent av den norske barneflokken lider denne julen.
Denne julen er det altså om lag 200.000 barn som opplever alkoholens forbannelser på julaften, opplever foreldre og foresatte med underlig oppførsel. Eller som statistikken forteller oss at femten prosent av befolkningen har vært utsatt for overgrep - hvor mange feirer jul med slike sviende sår i sjelen? Eller hvor mange nye ofre "debuterer" nettopp denne julen. Og så er det skilsmissebarna da, statistikken forteller at vel førti prosent av ekteskapene oppløses. Hvem skal ha barna i år? Og barna som lurer på hvem mann eller dame skal julen feires sammen med? Det er ikke lett å være barn, prøv....
Hørte på radioen et råd til skilte foreldre om barnas julefeiring, ikke la barnet velge hvor og med hvem det skal feire jula. Da kommer det i samvittighetskonflikt - barna er like glade i både mamma og pappa.
Noen, ja ganske mange er alene julaften, det er 894126 aleneboende i Norge.  Hvor mange av disse som også sitter alene julekvelden sier SSB ingen ting om. Mange av disse har jo falt  mellom to stoler eller som rett og slett ikke har kommet innenfor de sosiale sirkler. Ikke lett å prate med julekalkunen.
Jorden er deilig, men ikke for alle.
Mange er på sykehus, gamlehjem eller andre institusjoner, vi burde være takknemlig for disse institusjonene og de som arbeider der. 
Det er mat nok i Norge og Frelsesarmeen formidler dette til de som får del i denne selvfølgelighet, alle kirker og forsamlinger burde i så henseende være en Frelsesarmé, vi bør takke Gud for denne organisasjonen. De fattige har dere alltid hos dere sier Guds ord. 
Men videre i statistikken og elendigheten, det er 90.000 fattige barn i Norge. Er det 90.000 som ikke får julepresanger også. Hvor mange kan egentlig synge Glade Jul?
Og så er er det også mange som har det godt på alle måter også, som har klart seg i stridene og lever i solskinnet. SSB har ingen statistikk på lykke, for hva er kriteriet for dette. Er kriteriet for lykke fravær av ulykke?
Fra mitt hjørne ser jeg det slik at lykken er noe som siver ut fra innsiden, den uforklarlige sitringen av velvære som kommer fra en annen kilde. Det som Paulus og Silas opplevde når de satt lenket med oppflerrede rygger i Filippi fengsel - de var så fulle av lykke og glede at de sang lovsanger og priste Gud. For å si det enkelt - svaret er Jesus. Eller som et vers jeg leste - når Jesus er gjesten og taler innenfor vesten, da begynner festen!
Og til slutt, når presten ser ut over forsamlingen i sin kirke på julaften - hva er det han ikke ser?

Ingen kommentarer: