lørdag, desember 17, 2016

Brev 38 - kom vismennene julenatten?

Nå er det snart julekveld igjen og de fleste har vel sine betraktninger. Men når kom vismennene til denne lille familien?
Når familien våknet opp første juledag er jeg overbevist om at Josef søkte en bedre plass for mor og barn. Tror ingen ansvarsfull pappa ville etablere en fôringsplass for dyr som permanent plass for kone og barn. Mulig Josef kjøpte seg et hus i Betlehem for det var jo til Judea Josef tenkte å reise til når han reiste tilbake til Israel. Det står jo også tydelig at stjernen som ledet vismennene stoppet over HUSET der familien bodde...
Men kom vismennene med sine gaver på julenatten? Jeg tror vi må skyve deres adkomst litt lenge fram i tid.
For vi kan lese i Matteus følgende: 
"Da de hadde hørt hva kongen sa, dro de av sted. Og se, stjernen som de hadde sett i Østen, gikk foran dem inntil den kom og ble stående over stedet der barnet var. Og da de så stjernen, ble de over all måte glade. De gikk inn i huset, og fikk se barnet med Maria, dets mor, og de falt ned og tilba det. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra. Men da de i en drøm ble varslet at de ikke skulle vende tilbake til Herodes, dro de en annen vei hjem til landet sitt. Da de var dratt bort, se, da viser en Herrens engel seg for Josef i en drøm og sier: Stå opp, ta barnet og dets mor med deg og flykt til Egypt! Bli der til jeg sier fra til deg. For Herodes kommer til å lete etter barnet for å drepe det. Han sto da opp, tok barnet og dets mor om natten, og dro av sted til Egypt." (‭Matteus‬ ‭2‬:‭9-14‬ NB)
Maria, Josef og Jesus rømte altså på direkten til Egypt etter vismannsbesøket, men før dette hadde det jo hendt en del andre saker. For det første ble Jesus omskåret, det var på den åttende dagen etter fødselen. Deretter ble han vist fram i templet, det var 33 dager etter omskjærelsen til guttebarnet - altså tok det minst 41 dager etter Jesu fødsel...
Renselsesskikken ifølge Moses foreskrev dette.
"Herren talte til Moses og sa: Tal til Israels barn og si: Når en kvinne får barn og føder en gutt, da skal hun være uren i sju dager. Hun skal være uren likeså lenge som hun er uren i sin månedlige svakhet. Den åttende dagen skal hans forhud omskjæres. Deretter skal hun holde seg inne i trettitre dager under sitt blods renselse. Hun skal ikke røre ved noe hellig og ikke komme til helligdommen før hennes renselsesdager er til ende." (‭3 Mosebok‬ ‭12‬:‭1-4‬ NB)
Men behold vismennene i julekrybben du, de hører jo med.

Ingen kommentarer: