torsdag, februar 28, 2008

Ulf Ekman og Jomfru Maria

Det er nok slik at selv om jeg tror at månen er en rund ost så blir den ikke en ost av den grunn.
På samme måten med Maria, Jesu mor. Selv om hele den katolske verden tror på Marias evige jomfrudom, så blir hun ikke av den grunn evig jomfru. Hadde hun vært det så hadde evangeliene eller Paulus fanget opp og beskrevet dette. NT er jo et klart uttrykk for det Gud ønsker å meddele sin menighet. Det er jo ikke slik at Gud i ettertid kom løpende til en eller annen pave og sier: ”unnskyld, men jeg glemte å fortelle alt om Maria!”
Når dette er sagt så tror jeg heller ikke at Ulf Ekman tror på katolikkenes jomfru Maria. Hans formulering på dette nå berømte klostermøtet var kanskje mer preget av stunden enn av hans overbevisning.
I boken Doktriner (utgitt 1995) skriver Ulf Ekman på side 73: ”Det står klart at Josef ikke rørte Maria før etter Jesu fødsel”.
Personlig tror jeg ikke at Ulf Ekman har endret oppfatning siden den gang. Men det har jo vært utrolig lærerikt og givende å ha en bloggdebatt om dette.
Farvel jomfru Maria!

4 kommentarer:

Anonym sa...

...ang jungfru Maria och Ekman... LO hade ett församlingsmöte nyss. Ekman fick frågan om han menade detta - ngt han bekreftade.

Jag tror även att hans predikan i Östanbäcks kloster var nedskriven - och inte ett resultat av stunden.

/Swede

My Corner sa...

Da må han jo skrive om boken sin!

Anonym sa...

Man kan mene hva man vil om Åge Åleskjærs teologi. Men når han endret syn, gikk han ut og fortalte om det. Trakk han ikke også noen av bøkene sine tilbake?

Hvis Ekman har endret syn, håper jeg han klart og tydelig gir uttrykk for det, slik at vi vet hvor vi har ham?

Ole

RUDIE sa...

Mener Ulf Ekman også på Marias evige jomfrudom? Så flott i tilfelle!

My Corner
Det virker som om du tror at alt som hendte på Jesu tid er nedskrevet? Men står det ikke noe sted også at om man skulle ha skrevet ned alt som Jesus gjorde så skulle det ikke rommes i alle bøker som den gang fantes?

I dag så er vi blitt ganske kalde når det gjelder det sexuelle. Jeg tror at en protestant i dag ikke hadde hatt noe problemer med å ha sexuelt samliv med en som hadde blitt unfanget av Den Hellige Ånd. Men Josef levde på en helt annen tid!
Det kan jo også hende at Josef så på Maria som noe som tilhørte Gud, slik enkelte også ble gitt til Gud for å tjene Gud i tempelet. Og Marias livmor var Guds tempel i ni måneder. Kansje Josef ikke kjente seg verdig til ha samliv med Maria etter dette? Men jeg forstår om dette er vanskelig for en protestant å leve seg inn i! ;)

Jeg hadde også en tro på at Maria var noe Jesus ikke likte. Men selv om det ikke står så mye om deres kjærlighetsforhold, så betyr ikke det at Jesus ikke elsket sin mor!

Gud som ga menneskene et bud om at vi skal hedre vår far og vår mor. Det skulle jo vært ille om selve Kjærligheten brøt med det budet? Men fordi bokstaven ikke sier noe om det så tror ikke bokstavtroende på det?

Det står i et bibelvers at Maria ikke ble rørt av Josef før Jesus ble født.
Hvorfor står det?
Er det ikke så at om Josef hadde rørt Maria før Jesus ble født at vi kunne spekulere i om det ikke var Josef som var faren? Og det bibelverset er veldig viktig fordi Jesus er Guds sønn ikke Josef sin sønn. Derfor står det bibelverset der. Det står ikke der fordi det handler om Maria, men det står der fordi det handler om Jesus og hvem som er Jesus sin far. Og det utelukker Josef som Jesus sin far.

Du skriver Farvel Jomfru Maria? Er det noen som har elsket Jesus så må det være Jesu egen mor. Vi idag har virkelig mye å lære av jomfru Maria. :)