onsdag, februar 13, 2008

Hadde Maria visst dette?

Det har blitt litt interesse om Maria, Jesu mor i den siste tiden. Ikke minst fordi det er en pinsekarismatisk tilnærmelse til Den Romers Katolske Kirken. Skal man svelge mariadogmene i det kristne fellesskapets navn!

Så vidt jeg kan se forteller skriften ingenting om Marias ubesmittede unnfangelse og vedvarende jomfrudom. Ei heller hennes himmelfart. Har lest om dette i
www.katolsk.no og er man ikke forvirret før, så blir man det da! Det forøkes å bevise ut fra skriften det skriften er helt taus om. Jeg lurer også på hvorfor sitater fra Jakobs Protoevangelium er tatt med. Der står det om Marias såkalte ubesmittede unnfangelse (hvordan Marias mor blir gravid): ”og Anna ble gravid kun gjennom et kyss fra Joakim”. (?) Kyssekte vare altså.
Men bibelen sier ikke annet om Maria enn at hun var en alminnelig kvinne med mann og barn. De katolske krumspring om at Jesu brødre var han søskenbarn er bare morsom lesning.
Men det finurlige ved denne katolske dogmen er at den ”stjeler” storheten og ektheten i inkarnasjonen. Vi bekjenner Jesus som sann Gud og sant menneske, ikke 50% av hver. Men når Jesu "menneskelighet" blir ”forfinet” ved hjelp av mariadogmene, hvor blir det da av storheten. Var Jesus en ”forfinet” menneskesønn, hvordan kunne han da bli prøvet i alt i likhet med oss, dog uten synd, som bibelen sier. Etter min mening ”jukser” Den Romersk Katolske Kirke her. Bibelen sier om Jesu menneskelighet: ”Da nå barna har del i kjød og blod, fikk også han på samme vis del idet, for at han ved døden skulle gjøre til intet den som hadde dødens velde, det er djevelen”
Ut fra det lille jeg forstår så velger jeg fortsatt å stå på ”trygg Luthersk grunn”.
Skriften alene.

Hadde Maria visst dette?

6 kommentarer:

Benedictus sa...

:)

Anonym sa...

Angående "trygg luthersk grunn": Visstnok skal både Luther og Calvin ha trodd på Marias evige jomfrudom.

Ellers er jeg 100% enig med deg i Skriften Alene. Luther kan ikke ha levd helt etter dette selv.

Men jeg forstår ikke hvordan noen kan mene at Maria var evig jomfru. Hun var jo gift!

/Lars

My Corner sa...

Stemmer det. Luther skiftet ikke oppfatnig om Maria...

Anders Lundblad sa...

Om hon var evig jungfru så syndade hon. Paulus förbjuder ju troende makar att hålla sig ifrån varandra annat än för en tid :-)

"Här har du mig igen, Karl Oskar."

My Corner sa...

Du er frisk, Anders!!!

Anonym sa...

Man kan jo føle en viss empati med Josef i så fall...