lørdag, desember 15, 2007

Vismannsjulebetraktning




Vismennene


(ikke fortell dette til barna) Jødisk lov sa at alle guttebarn skulle omskjæres på den åttende dagen. Om dette står det i 3.Mos.12;3-4; ”Den åttende dag skal hans forhud omkjæres. Deretter skal hun (moren) være inne 33 dager.” Når så disse renselsesdagene er over skal hun bære fram et offer i templet. Så Jesus var 41 dager når han ble båret fram og velsignet av gamle Simon og Anna Fanuelsdatter, fordi da hadde de fullført renselsen etter Herrens lov.
Om vi tenker oss at det virkelig var 24. desember som Jesus ble født. Så hadde ikke det unge paret med det lille Jesusbarnet fått etablert seg i Nasaret før i februar måned (og da er jo julen over for de fleste). For Lukas evangeliet sier at da de hadde fullført alt etter Herrens lov, vendte de tilbake til Galilea, til sin by Nasaret.
Men hvor kommer så vismennene inn i juleevangeliet? De kom i alle fall ikke til en stall i Betlehem, men til et hus i Nasaret. Betlehem, ligger som kjent sør for Jeusalem. Nasaret ligger helt nord i Israel, ikke langt fra Gennesaretsjøen.
Når vismennene fulgte stjernen fra Jerusalem (etter samtalen med Herodes) ble de ført nordover og stjernen stanset over huset (ikke stallen, det står ikke om stall i bibelen) der Josef, Maria og Jesus bodde.
Samme natten som vismennene hadde vært der, flyktet Josef, Maria og Jesusbarnet til Egypt etter befaling fra en engel. Og det var etter omskjærelsen, renselsen i templet og hjemreisen til Nasaret. Så her forsvinner vismennene ut av juleevangeliet og inn i februarnatten.
Men jeg har dem i mitt hjerte og i julekrybben vi kjøpte i Tanzania For vismennene hører jo hjemme i julen på samme måten som ribbe, julenek og nyfallen snø på julegrana.
Ha en velsignet jul med tre vise menn.

Ingen kommentarer: