onsdag, desember 17, 2014

Vismennene og julenatten...


Kom vismennene til Jesusbarnet på julenatten?Vi leser i bibelen at Jesus ble født mens hyrdene holdt nattevakt, det er altså helt sikkert at Jesus ble født om natten og svøpt og lagt i en krybbe. Altså i husdyrenes matfat. Men hva gjorde Maria og Josef neste morgen? Ble Jesus liggende i krybben? Man kan jo selv tenke etter, ville ansvarlige foreldre slå leir ved en krybbe dag etter dag. Det står ikke noe om stall i bibelen, selv om vi her i det kalde nord forbinder krybber med staller.

I alle fall kan vi lese at Jesus ble omskåret på den åttende dagen, slik som Mose lov foreskriver. Til da hadde ingen vismenn vist seg, hvor var de? Kan vi fjerne vismennene fra julenatten? Så leser vi videre at Maria og Josef bar sin lille Jesus-skatt til templet for å ofre slik Mose lov foreskriver. Men når var det? Jo, først ble barnet omskåret på åttende dagen, deretter skulle moren holde seg inne i 33 dager for sin renselses skyld. Da har det altså gått minst 41 dager – og fremdeles ingen vismenn.
Lukas skriver at da deres renselsesdager etter Moseloven vat til ende, tok de ham med opp til Jerusalem for å fremstille ham for Herren, slik det står skrevet i Mose lov.
Etter dette skriver Lukas: Da de hadde fullført alt etter Mose vendte de tilbake til Galilea, til sin by Nasaret. Fremdeles luktet det verken vismenn eller kameler. Og Jesus barnet vokste sin naturlige vekst slik guttunger gjør.

Tilslutt dukker vismennene opp, i Jerusalem. De kommer til Herodes og det blir oppstandelse og bråk. Herodes forstår at vismennene har nøkkelen til å oppspore barnet og han beslutter, etter å rekognosert hos byens åndelige spesialister, å sende dem til Betlehem. Han humrer og gnir seg i hendene, ingen konge skal true ham. Og vismennene setter kursen mot Betlehem, får se stjernen, og de blir glade. Men sier bibelen at stjernen førte dem til Betlehem? Nei, det står ingen ting om det, det står bare at stjernen gikk foran dem og ble stående over huset (ikke stallen) der barnet var. Og hvor reiste Josef og Maria når de hadde vært i templet med Jesus…..
Er Betlehemstjernen egentlig en Nasaretstjerne. Her er det også mye interessant, men det kan vi ta til neste jul....

Ingen kommentarer: