søndag, august 10, 2008

Apostlenes gjerninger, en teologisk bok!

Nå skal pastor Jan Halvorsen begynne å undervise ut fra Apostlenes Gjerninger i Zoe Kirken.
Dette er en viktig nøkkelbok i bibelen. Den omhandler fødselen til Guds menighet, hvordan evangeliet ble praktisert og utbredt, oppfyllelsen av det profetiske ord og masse åndelig og praktisk visdom. Den gir også en detaljert beskrivelse av Jesu himmelfart. Det er denne bibelboken som gir oss ”gjennombruddstro!” Det er Gud som gav oss Apostlenes Gjerninger!
Det er bra med systematisk undervisning. Da vet vi hvor vi er, hvor vi skal og veien dit. Emne eller temaundervisning er veldig nyttig og det fører oss fremover.

Men når pastor Jan opplyste om høstens tema, Apostlenes Gjerning kom jeg til å tenke på noen setninger jeg leste i en dispensasjonalistisk bok for et par år siden. Der står følgende (på side 73): ”På samme måte er også Apostlenes gjerninger en historiebok som forteller om de første kristnes liv og gjerning, den er ikke en lærebok i teologi.”

Når han skriver ”på samme måte” så refererer han til de 4 evangeliene. Det forfatteren altså sier er at evangeliene også bare er historiebøker. Denne påstand bekreftes ytterligere på et annet sted (side 26) der det skrives at: ”Den første delen av det nye testamente er ’filmen om Jesu liv’.”

At en bok som er gitt av Gud ikke er en lærebok i teologi, eller rettere sagt har teologisk betydning, regner jeg som en absurd påstand. Nedenfor kan du se hva Teologi kan vel stort sett beskrives som læren om Gud. Selve begrepet er dannet av gresk theos gud og logos ord, lære.
Som den skarpe bloggleser sikker har sanset så er forfatteren Åge M. Åleskjær og bøkene (som ikke anbefales) NÅ TALER HAN FRA HIMMELEN og FULLSTENDIG FRIHET.
Jeg anser disse bøkene som teologiske feilskjær fra Åleskjær.
Kom heller å hør på Jan Halvorsen!

Ingen kommentarer: