tirsdag, april 15, 2008

Lær dem...

Hva gjør vi med grøden eller fiskefangsten?

Innledningsvis vil jeg si at jeg gjennom årene har hørt mye bra undervisning. Jeg forakter absolutt ikke det andaktsmessige eller oppbyggelige ved samlingen om Guds ord.
For Guds ord er levende og kraftig. Det jeg tar opp her er mangelen på det systematiske, det
som skaper en atferdsendring, som Jesus sier: ”Salig er den som hører mine ord og gjør etter dem”.

Misjonsbefalingen er utført, låven er full. Eller garnet er dratt inn og båten er full av fisk.
Hva så? Jo, nå begynner møtene. Eller fra restaurantspråket – serveringen. Alle skal ha mat, alle skal bli mette. Og likesom maten på et serveringssted blir behørig kommentert av gjestene, så kommenterer vi på samme måte møtene. En av de første leksjonene jeg fikk som nyfrelst gjaldt dette med møter. ”I kveld var det et stengt møte” ble jeg behørig forklart av en eldstebror. Det var all undervisningen jeg fikk om møter. På sørlandet hadde ”herlige møder”, lærte jeg senere. Etter hvert læret jeg å klassifisere møtene selv. Det ble en slags åndelig Richters skala. Møtet var fint, bra, herlig, sterkt, gripende, tungt, stengt, interessant osv. Bedømmelsen gikk (tidligere) ofte på stil, mindre på innhold. Om predikanten var ”grepet” ble ofte hele forsamlingen grepet også. Noen predikanter var salvet – andre tørre.
De fleste talte ut ifra et ord de hadde ”fått”. Hvis sangene som ble sunget i møtet stemte med prekenen var det helmax. Om det i tillegg kom et budskap i tunger og tydning etter at talen var servert det en bekreftelse på at alt var i Guds ledelse.
Slik var det altså i tidligere tider og slik er det vel muligens i dag, selv om det er nye temaer og nye menigheter. ”Det er intet nytt under solen”, står det skrevet.
I dag er det skoleplikt for norske barn. Alle barn har rett til et minimum av kunnskap og også rett til videregående utdannelse. Her ligger Guds menighet langt etter. Tenk om vi sendte barna på skolen og så skulle de få undervisning etter lærerens forgodtbefinnende? Hva har du lært på skolen i dag da jenta mi? Jo, i dag har læreren fortalt om den siste fisketuren sin!

MENIGHETEN MÅ FORANDRE SEG.

I misjonsbefalingen sa ikke Jesus bare GÅ UT! Han sa også” lær dem å holde ALT jeg har befalt dere”. Hele bibelen kalles Kristi Ord, for troen kommer av hørelsen og hørelsen av Krist Ord. Det betyr at hver enkelt kristen har RETT til å bli undervist om HELE GUDS RÅD TIL FRELSE. Bibelen sier; ”Jeg formante hver enkelt av dere med tårer for å fremstille hver enkelt fullkommen i Kristus”. Det betyr at jeg gjennom formaningen har muligheten til å bli fullkommen i Kristus. Og dette er den enkelt kristnes rett, på samme måten som et norsk barn har rett til skolegang og kunnskap etter et gitt pensum. Ulf Ekman påpekte dette på pastorkurset som ble avholdt i Oslo for tre år siden. Markér de tekstene du preker i løpet av et år og se hvor snevert det egentlig er, sa han.

LIVSLANG BIBELSKOLE

Ut fra mitt lille hjørne har jeg aldri kunnet betrakte en menighet som bevisst utvikler hver enkelt kristen. Den Norske Kirke med tekstrekkene ligger vel nærmest når det gjelder allsidighet. Like inntil, men på en annen måte har vi Livets Ord´s Bibelsenter (
http://www.lobc.se/ ), eller bibelskole. De har et ettårig eller toårig opplegg som tar opp de fleste aktuelle kristne temaer som er nødvendig for et seierrikt kristent liv. Det kan for eksempel være om Gud, treenigheten, åndelig autoritet, helbredelse, bibelens syn på lidelse, misjon m.m. (se flere temaer nederst)
Emner som blir ”meislet” inn i sjelen og er en hjelp resten av livet. Ville det ikke vært herlig
å komme inn i et livslangt ”elevforhold” sammen med Jesus i menigheten en tilhører?

LA MENIGHETENE BLI EN BIBELSKOLE.

Vi må ikke tro vi kan forandre verden om vi ikke er villig til å forandre oss selv. Bill Wilson i Metro Ministries sier så treffende: ”Om du vil oppleve noe du ikke har opplevd før, da må du gjøre noe du ikke har gjort før”. (
http://www.metroministries.org/shop/scripts/openExtra.asp?extra=1 )Fin logikk her?
Når det så er så bra med bibelskole, hvorfor ikke gjøre hele menigheten til en bibelskole.

Den som vet er mer tilfreds enn den som ikke vet. Den som vokser i nåde og kjennskap er tryggere en den som verken kjenner nåden eller kjennskapen. Menighetsmedlemmene er ikke ”prekenobjekter” for pastorene, de er hans speilbilde!
Menighetens oppgave er også todelt:
Forberedelse for himmelen
Forberedelse for tjeneste i denne verden.

DET RENT PRAKTISKE

Kampen er mellom enkeltindividets vekst og trivsel på den ene siden og strukturen eller menighetsapparatet på den andre siden. Gjett hva som har blitt viktigst, om det overhode har vært noen kamp da? Og, er dette bare for noen en ”bra tanke det der”, men som er ugjennomførbar, eller går det virkelig an å rette all kapasiteten mot individet? Rent praktisk må jo da menighetslivet bygges opp på en annen måte, og er vi villige til det? Den menighet som setter fåret (sauen) eller fårene i sentrum vil nemlig alltid lykkes!
Menigheter (de fleste)som driver virksomheten etter ”an mass” systemet beholder de trofaste, de sterke som holder seg med kosten selv og de som egentlig ikke skjønner hva det dreier seg om. De som har lett for å bli borte er de svake, de som skjønner hva det dreier seg om og de ”troløse”. Med ”an mass” system mener jeg det samme som en søndagsskole hvor alle aldersgrupper er samlet sammen. De små skjønner ingen ting og kjeder seg, de mellomstore synes de små bare bråker og de store synes det er for barnslig å være sammen med de mellomstore og minste og søndagsskolelæreren synes det hele er håpløst. Tenk om alle avdelinger i en fotballklubb, fra lilleputter til elitelaget, skulle trene samtidig?

Går det an å bygge inn et differensiert undervisningssystem inn i en menighet som erstatter "an mass" metoden?

SLUTTKOMMENTAR

Jeg mener ikke her å si at søndagsgudstjeneste hvor hele familien er samlet om Guds ord skal erstattes av bibeltimer. Men hvorfor ikke, det Jesus stort sett drev med var undervisning – et eksempel til etterfølgelse?


Hvor ofte har du fått fordypning i emnene nedenfor?

Oversikt over GT
Økonomisk frihet
Den Hellig Ånd og hans gaver
Romerbrevet
Jesu liv og tjeneste
Forberedelse for tjeneste
Den overvinnende menigheten
Befrielse
Blodsforbundet
Helbredelse
Ånd, sjel og kropp
Israel
Oversikt over Det Nye Testament
Tro
Apostlenes Gjerninger
Guds karakter

Ingen kommentarer: