fredag, oktober 20, 2017

Er Gud urettferdig?

Den urettferdige Gud?
Ja, mange har lurt på det når de leser skriftstedet i Matteus kap 25 om hva Jesus sier om de tre tjenerne.  «For hver den som har, til ham skal det bli gitt, og han skal ha overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har.» Matteus‬ ‭25:29‬ ‭
Og jeg har hørt sukket, tenk å ta fra den som på forhånd er fattig - fryktelig!
Noen sliter med denne lignelsen.
Men les hele lignelsen. Der beskriver Jesus tre tjenere som fikk i oppdrag å forvalte formuen til en mann mens han var i utlandet. En fikk fem, en fikk to og en fikk bare en talent. Og når vi leser den sørgelige utgangen for sistnevnte tjener så forstår vi hvorfor han bare fikk en talent. Man gir ikke formuer til dårer, men den rike mannen var generøs mot denne siste tjeneren og gav ham en mulighet.
Men det man graver ned, det er noe man i realiteten ikke har. Altså ble denne onde og late tjeneren slik som Jesus beskrev ham fratatt noe han hadde mislighold, en del av formuen. Han ble fratatt noe han ikke hadde, for det var nedgravd.
Det et det lignelsen dreier seg om...
Jesus tar ikke slantene fra fattige, svake og ubemidlede for å gi til de rike. Jesus sier at han tar tilbake betrodde midler som er gravd ned og i realiteten ikke eksisterer, i hvert fall ikke for denne late tjeneren.
Jesus sier at de siste skal bli de første. Hadde denne mannen vist troskap så hadde han muligens overtatt hele formuen.
Det var det som hendte med Josef i Egypt, han var ikke bitter, men tjente Gud også i fengselet. Han hadde ikke gravd ned sitt pund.
Derfor skal vi være frimodige og tjene hverandre med den gave og de midler Gud har gitt oss. For Gud er ikke urettferdig....
Men det er alvorlig å grave ned gaver, nådegaver, tjenester og midler Gud har gitt oss...

«For Gud er ikke urettferdig, så han skulle glemme det verket dere har gjort, og den kjærligheten dere har vist mot hans navn, ved at dere har tjent de hellige og fortsatt gjør det. Men vi ønsker at hver og en av dere må vise den samme iver etter å ha den fulle visshet i håpet inntil enden, så dere ikke blir sløve, men følger etter dem som ved tro og tålmod arver løftene.»
‭‭Hebreerne‬ ‭6:10-12‬ ‭

Ingen kommentarer: