torsdag, august 29, 2013

Det er lurt å hvile også...


Stressets lov og hvilens nødvendighet.

Fra den mekaniske verden er egentlig alt bygd på naturens (Guds) lover. Energi forspilles egentlig ikke, men den går over i en annen form. For eksempel den energien som kreves for å bremse en bil gjør at bremseskivene blir varme. Eller presses for mye olje gjennom slangene i en gravemaskin blir oljen overopphetet. Det siste eksemplet kan kalles for stress eller overbelastning. Varer det for lenge kan vitale komponenter bryte sammen.  Kjører man ned  Trollstigen med utelukkende bremsepedalen som fartsregulator vil bremsevæsken koke  og bremseevnen forsvinne.

Ofte vet vi mennesker mer om tekniske funksjoner enn vårt eget sjelsliv og sinn. Kom avsides og hvil dere litt sa Jesus til sine trofaste disipler, han vet hvordan vi mennesker er skrudd sammen. For eksempel dette med bremsing,  oppgaver trykker på og vi prøver å holde igjen. Vi føler at bremsevæsken koker, men klarer ikke å begrense farten. Hva gjør man da? Ett ord er selvinnsikt. Har man det forstår man situasjonen før det blir kritisk. Det går an å styre unna før farten blir for stor. Drivkraften bak ”stressfarten” kan enten være egen ambisjon (vanskelig å håndtere) eller andres ønsker og forventning. Men på samme måten som en må kjenne kapasiteten til bilens bremser, så er det helt nødvendig å kjenne sin egen kapasitet. Det er få som får medalje av å kollapse. Nå har den og den møtt veggen sier vi og prøver å finne ut hvorfor. Alle forstår at med alt som hender er det årsak og virkning.

Minner meg om den stressede mannen som plutselig fikk gjort mye mer med mindre anstrengelse. Vanligvis fløy han fra kollega til kollega med sak etter sak, livet krevde fullinnsats følte han, helt til han en dag til sin store forskrekkelse opplevde at buksebaken hadde sprukket. Flau over hendelsen ”limte” han seg fast til kontorstolen og når han måtte konferere brukte han ”callingen” eller hadde møte på sitt eget kontor. Den dagen lærte han noe, han fikk bort ”unødvendigheter” og brukte mindre energi  på å få gjort mer. Det er jo heller ikke ukjent at en forstuet ankel har gitt et kjærkomment pusterom uten dårlig samvittighet.

Prisen for å være velfungerende (avpasse farten etter forholdene) er å møte krav og kritikk, det Maria fikk Maria fullt monn fra sin søster Marta. Maria har valgt den gode del sa Jesus da Marta ble sur på sin henne. Det står ingen ting i bibelen om at Maria var lat, men hun forstod hva som var viktig for stunden(og for henne selv).

Jesus taler om å elske sin neste som seg selv, et underlig ord – skal man elske seg selv? Det er vanskelig det når en føler at en ikke strekker til. Kom til meg alle dere som strever og jeg vil gi dere hvile, sa Jesus. Å komme til Jesus betyr å ta seg tid sammen med ham, be – lese – meditere – gå en tur med hjertet i himmelen. Da hører man fra Gud, som jeg skrev i et tidligere innlegg.  Tenk etter, om det skulle bli vekkelse og du måtte ta hånd om nye himmelborgere. Kunne du (eller jeg) med hånden på hjertet si – bli som meg? Å elske seg selv kan man først gjøre når man lar seg elske av Gud. Og da kan man elske sin neste..

 

Vi kristne har fremdeles mye å lære, det har tatt meg nesten femti år å forstå det.  Tenk, bare det å  ha gudstjenester hvor vi bare nyter gudsnærværet – helt programfritt? . Ikke lovsang så og så lenge. Informasjon så og så lenge, bønn så og så lenge, men bare nyyyyyte den himmelske hvilen med alle disse nødvendige møteingrediensene i riktige porsjoner. Lovsangsgudstjenesten med Harald i Borge Kirke sist onsdag gav en pekepinn om det.

Gud har kalt oss til hvile. Det står noe vakkert om hvile i 1. Mosebok 48;14 ”Jissakar er et velbygd esel som ligger mellom to kløvkurver. Han så at det var godt å hvile, og at landet var vakkert. Da bøyde han nakken underbyrden og ble en ufri slave.”

Hvilen kommer først, for først da blir vi effektive arbeidere for vår herre Jesus. Har du forresten hørt om Taize? http://www.youtube.com/watch?v=TQZgOLSiVjY

Ha Gud som forbilde sier bibelen, han hvilte! Ønsker deg en god hvile også, for det er mye å gjøre!

Ingen kommentarer: