torsdag, mai 08, 2008

Pinseteologi før og nå!

Pinseteologi nå.

Tro og lære.
Pinsevennene har utgitt en meget bra bok som heter TRO OG LÆRE. Man kan si det er en annen form av Ulf Ekmans doktriner. Boken er lettlest og pedagogisk i sin utforming og svarer på de fleste spørsmål mange stiller seg. Men én ting gjennomsyrer boken – Guds ord har høyeste autoritet, også over våre synsinger og erfaringer.
Innledningsvis skildrer boken forskjellen mellom det å basere sin tro utelukkende på Guds ord og å basere sin holdning til helbredelse mer ut fra erfaringer. Boken slår også fast at bakom all sykdom og lidelse finner man fienden, satan. Så tar boken for seg at Jesus er i går og i dag den samme og viser til helbredelser i både det gamle og det nye testamente. (allerede her begynner troen å vokse). Så fortsette boken med beskrivelser av helbredelser i kirkehistorien.
Det vektlegges at Jesus hadde medynk med de syke og at helbredelser vitner om Gud når evangeliet blir forkynt i Ånds og krafts bevis. Boken beskriver ingen ”nødutganger” om at Gud muligens, kanskje har en dypere mening eller at vedkommende syke som ikke blir helbredet (det er jo noe vi må innrømme) kanskje trenger å tuktes. Det er jo så mange med høye åpenbaringer i våre dager!
Boken beskriver også hvordan ta imot helbredelse og hvordan vi skal praktisere helbredelse.

Tilslutt vil jeg sitere punkt 15. i kapitlet om helbredelse. (Gul skrift er direkte sitat fra boken.)
Paulus, Timoteus og Trofimus.
Paulus ba tre ganger at Gud skulle ta bort hans ”torn i legemet” (2.Kor.2;7-19) Gud gjorde ikke det, men han gav Paulus et svar: ”Min nåde er deg nok for deg, for kraften fullendes i svakhet.” Palus sier at ”tornen” var en Satans engel som skulle slå ham så han ikke ble hovmodig. Det har vært mange teorier om hva denne ”tornen” var. Vi må bare innrømme at vi ikke vet det.

Timoteus hadde problemer med magen sin og var ofte syk (1.Tim.5;23). Paulus råder ham til å drikke litt vin for dette.

Trofimus ble igjen i Milet fordi han var syk (2.Tim.4;20). Vi vet ikke hva slags sykdom det var, og heller ikke grunnen til at Paulus reiste fra ham der.
Å bruke disse tre eksemplene som bevis for at helbredelse ikke er for alle, er uholdbart. Det er dessverre betegnende for dagens situasjon at folk overbetoner disse tre spesielle tilfellene på bekostning av det generelle evangelium om helbredelse som bibelen er full av
.


Troen kommer av hørelsen og hørelsen av Kristi ord. Med denne forkynnelse er det fremtid og håp for vekkelsen i Norge!

Ingen kommentarer: