onsdag, mai 07, 2008

Pinseteologi før og nå!

Pinseteologi før..

Jeg kom over en gammel bok forleden (utgitt i 1940). Tittelen var ”Sykdommens Hvorfor” og forfatterens navn er Erling Strøm. Nå var ikke Erling Strøm noen ”hvemsomhelst” da. Som forstander i Salem, Oslo fra 1934 til 1953 og i Filadelfia, Oslo fra 1954 til 1970 var han nesten regnet som pinsevennens biskop. Og han satte et unektelig preg på pinsebevegelsen både gjennom forkynnelse og det skrevne ord.
Når jeg begynte å lese boken ble jeg mer og mer forundret. Ikke rart at trosbevegelsen fikk motbør når den møtte de holdninger som boken beskriver. Bokens innhold veksler mellom radikal mirakeltro og en skjelvende undring, hva vil du egentlig Gud?
Jeg skal nå ta fram enkelte sitater fra boken som belyser dette. Deretter skal jeg ta fram pinsevennenes offisielle lære i dag – takk og lov – det er radikal forandring!

Så til boken. (sitatene står i kursiv) Innledningsvis skriver han; ”Men jeg har også fått se så mange som ikke har opplevd helbredelse, og det er her problemet reiser seg. Hvorfor ble ikke den gudfryktige og helhjertede bror helbredet?” Sitat slutt.
Allerede her snubler Strøm, ingen blir helbredet pga. sin gudsfrykt, det er jo bare tro som gjelder. Heb.11;6.
Så kommer Strøm inn på sykdommens hvorfor og kommer med følgende påstand. Saken gjelder en kvinne som var alvorlig syk i fem og et halvt år før miraklet skjedde. Han mente her at Gud ventet med å helbrede henne for at Gud skulle få større ære. Om dette skriver han følgende; ”Når en ser det slik, da forstår en hvorfor Gud i visse tilfeller drøyer, hans navn skal bli enda mer forherliget (?) Det er vel også derfor Jesus drøyde når han ble budsendt av Martha og Maria." Og Strøm kommer med denne konklusjon; ”Det er også en annen side ved det at helbredelse lar vente på seg, og det er at Herren – i visse tifelle – først skal benytte sykdommen til å få mennesker i tale, til å tukte, ydmyke og rense." (?)


Så kommer et kapittel med følgende overskrift; ”Sykdom som Guds tjener, for å gjøre evangeliet kjent og fremme hans planer." Spenstig overskrift her ja. Og så beskriver han Paulus som kom til Galatia pga. skrøpelighet i kjødet og konkluderer slik; ”Er ikke dette merkelig? Tar da ikke Gud her sykdommen i sin tjeneste?” Og han slår ytterligere fast; ”Gud handler etter sitt eget vise råd, og vi kan bare konstantere at han i dette tilfelle brukte sykdom for å få iverksatt sine frelsesplaner. Og vi kan si at fullkommen er hans gjerning."


Og så vil jeg slutte dette innlegget med en torn i kjødet. Eller rettere sagt, Paulus torn i kjødet.
Dette avsnittet i bibelen blir ofte anvendt for å ”bevise” at Gud ikke vil helbrede alle. Noen er best tjent med å være syke. Jesu sår har ingen betydning for disse menneskene. Om dette skriver Strøm;
”Det har vært studert på og diskutert meget om hva denne torn var, og vi skal ikke ta på oss å forklare det. Men det står avgjort slik for meg, at det var en legemlig svakhet."
Det påstås altså her at tornen var en sykdom!
Boken jeg siterer fra har mer av samme slaget. Når vi vet at Strøm var forfatter, redaktør, Journalist og i 36 år pastor i Norges største pinsemenigheter, så må han ha hatt en enorm innflytelse i sine kretser. Men nå foreligger en annen bok utgitt av pinsevennene hvor alle minuser vedr. helbredelse er byttet ut med pluss. Boken heter;
” TRO OG LÆRE – Et forsøk på en samlet presentasjon av pinsevennenes tro og lære”. Det er ei bok med renspikka trosforkynnelse ang. helbredelse. Tar noen klipp fra denne i neste blogg – så følg med!

Ingen kommentarer: