søndag, oktober 27, 2013

Nå er det "lovsangskrig" også!


Lovsangskrigen, ett nytt og rystende ord!

Egentlig så smerter det. Om et lem lider, da lider alle sier bibelen. Jeg lider med pinsevennene.  Har nå abonnert på Korsets Seier en måneds tid – og i hvert nummer så kommer deprimerende sannheter fram. Så lenge jeg kan huske så har det tilbakevendende tema vært vekkelse – ”og når Ånden faller.” Samtidig vurderer mange pinsemenigheter å bytte ut navnet pinse. Mulig de har rett – pinsen glimrer jo med sitt fravær.  Mulig David André Østby setter fingeren på hele problemet med et nytt skremmende ord: ”lovsangskrigen!” Dette ord forteller om kulturkløfter, generasjonskløfter og mulig også kløft mellom liv og lære.

Der det er kløft mellom generasjonene når det gjelder stil så legger ”de gamle” skylda på de unge. Bråkemusikk! Men jeg ser det fra en annen side – det hele dreier som salvelse og gudsnærvær. Når dette mangler må det bli bråk. Kjøtt er kjøtt enten det er ungt eller gammelt.

Jeg tør legge skylden for ”lovsangskrigen” på de eldre. Om de hadde levd et åndsfylt liv med gudsåpenbaring, salvelse og kraft så hadde dette også blitt overført til de unge. Jeg har mange eksempler på at helt unge mennesker søker tilgamlinger fylt med Den Hellige Ånd. Det er ikke problem med musikkstil der setter agendaen!

Men der det er krig kan det bli fred – også i lovsangskrigen! David André Østby satte fingeren på et ømt punkt. Jeg tror diagnosen er ”salvelsesmangel” i fedregenerasjonen, mye lære og ikke liv. Medisinen er fremdeles dåpen i Den Hellige Ånd. Som Kjell Aukrust skrev i en av sine bøker (ikke om den Hellige Ånd) ”slipp ham inn!”
Situasjonen er trist, dette rammer oss alle. Derfor må vi be om at åndsfylte ledere inntar på nytt posisjonene. Ingen blir mett av å lese en kokebok, vi behøver ingrediensene - og varme.
Bønneemne:
…og han skal vende (de åndsfylte) fedrenes hjerte til barna, og (de åndsfylte) barnas hjerte til deres fedrene. Mal. 4;6
 

2 kommentarer:

Anne Marie Lie sa...


Dette du skrev Johan er jeg så enig med deg. Der Ånden er der er det frihet Vondt å lese at det har blitt slik. Men dessverre, det er vel ikke bare hos pinsevennene. Jeg skrev her om dagen om vitnemøter, for mange år siden. Eldre åndsfriske mennesker som vitne om hva de hadde opplevd med Jesus. Da var det pinse i den menigheten jeg da gikk i.

My Corner sa...

Nei, det er hele fjøla det. Men jeg skriver fordi jeg leser så my trist i Korsets Seier.
Hva hadde T.B.Barrat sagt om ha hadde lest de siste numrene av bladet.
Ellers er jeg med i Menigheten Troens Ord som min sønn Remi er pastor i.
Der er bønn, bønnemøter og bønn i tunger prioritert.
Men det er Gud som stadfester...