torsdag, oktober 11, 2007






- Ingen kan vite hva slags stridshoder som er inne i disse krysserrakettene.
Ja, dette skriver Aftenposten i dag og artikkelen går inn i rekken av en hel serie lignende artikler den siste tiden. Samtidig legger vi ned flybase etter flybase. Nå er ikke jeg tilhenger av krig, hvem er vel det? Men jeg ser også at et godt forsvar kan hindre krig. Og det er vel billigere med et godt forsvar i fredstid enn å bli lut fattig i en krigstid!
Litt historikk:

1949: Tyskland delt i 2. Sovjet støttet opprørerne,som vanligvis var kommunister. USA støttet regjeringen, f.eks. Vietnam. Etterhvert ble det økende forskjeller mellom de kapitalistiske og kommunistiske landene. Sovjet klarte ikke svare på USAs opprustnjng under Reagen.

1985: Mikhail Gorbatsjov ble leder i Sovjet. Glasnost (åpenhet) og perestroika (reformere/endre) var hans politikk. Han ga slipp på imperiet i Øst-Europa.

1987: Tok intiativet og inngikk nedrustningsavtalen med Reagen.

1989: George Bush og M.Gorbatsjov erklærer den kalde krigen for over. Sovjetunionen gikk i oppløsning og USA "vant" den kalde krigen.

Ja slik er historikken kort fortalt.

Deretter kom det kloke og velmenende ord fra vår politikere på den sosialistiske siden. Nå er den russiske bjørnen temmet! Men akk ja, den var ikke temmet, den var bare utsultet og så ”snill” ut. Nå har bjørnen fått mat. Den selger oljen sin til Europa og har blitt sterke igjen. Så nå må Europa og Norge både kjøpe olje fra ”bjørnen” og bevæpne seg så ikke de blir spist av den samme bjørnen. Politikk er vanskelig!

3 kommentarer:

Åste Marie & Martin André sa...

Ville bare påpeke at mange kommunister var opprørere fordi de levde under diktatoriske regimer som ble ført frem til makten ved amerikansk(/CIA) hjelp.
Kan egentlig ikke komme på noen land der det var et reelt demokrati og kommusnistene drev med krigføring. Det nærmeste man kommer er vel RAF i vest tyskland.

Mikhail Gorbatsjov hadde aldri til hensikt å oppløse Sovjet, men når kuppet var et faktum, kunne han ikke gjøre stort mer.

Forskjell fra den kalde krigen, så vil vi nok ikke få en dipolar verden, men en eller annen form for multipolar verden. Det blir spennende å se hvem vi vil kalle stormakter om 30 år.

My Corner sa...

Hvem vet hva Garbatsjov tenkte? Uansett styreform i Russland så har de begynt å vise muskler igjen. Hva ønsker de å oppnå? Mange mener at Sovjetsamveldets oppløsning kom pga. de kristnes bønner. Det har vært en veldig kristen framgang i Russland siden muren fallt. Men nå strammer de til - går det mot en totalitær stat igjen?

Åste Marie & Martin André sa...

Gorbachev lever fremdeles idag, så historikere har passet på å få svar på slike spørsmål.

Spørsmålet er heller om det noen gang har hvert noe annet enn en totalitær stat. Det er bare ikke fult så ille som det var for 20 år siden.