søndag, september 23, 2007

DJEVELEN DYPPER PENNEN

Ja, nå har jeg tenkt å publisere noen sitater fra en av den moderne tids störste kristne tenkere, C.S.Lewis.
Först vil jeg dele med dere noen sitater fra hans bok, ”DJEVELEN DYPPER PENNEN.”
Det er en ”omvendt” bok, og vårt religiöse tankemönster må kobles i revers når vi/du leser fra boken. Boken omhandler korrespondanse mellom demoner. En demon ved navn Tommeskrue er brevskriveren, den litt uerfarne og unge demonen heter Malurt. Gud omtales som fienden og djevelen kalles Vår Far. Helvete er Vår Fars Hus. Personene i dramaet er mennesker som trekkes mellom djevelsk forförelse og sann gudsfrykt. Det er seier når en kristen forföres og nederlag når Guds rike går fram. Det er mye å tenke på når boken leses. Men C.S.Lewis avslörer på en genial måte djevelens "listige angrep" og hans taktikk i forsökene på å forföre og forblinde menneskeheten. En får mange "AHA" opplevelser når denne boken leses. Så fölg med,
Original tittel er. The Screwtape Letters og den er utgitt i London i 1942.
ISBN 82-531-9258-4

Lewis skriver selv i bokens innledning:
Jeg akter slett ikke å forklare hvordan jeg fikk tak i denne brevvekslingen jeg herved legger fram for offentligheten.
Når det gjelder djevlene, kan menneskeslekten gjöre to feil som er like store, selv om de er diametralt motsatte. Den ene er at man ikke tror på deres ekistens. Den andre er at man tror på dem og närer en overdreven og usunn interesse for dem. Selv er de like fornöyd over begge feilene og hilser en materialist og en djevlebesverger med samme glede.

Brevene er stilet til Malurt og inneholdet omhandler hvordan mennesket skal holdes nede i forvirring og uvitenhet inntil det er i trygghet hos djevelen (av bresvskriveren omtalt som Vår Far). Teksten fra boken skriver jeg i rödt, slik:

"Hvis ikke dette lykkes, må du gripe til listigere midler for å före ham på villspor. Hver gang de samler sine tanker om Fienden selv, er vi overvunnet, men på forkjellige måter kan vi hindre ham i å gjöre det. Det enkleste er å få dem til å vende blikket fra Ham til seg selv. La dem stadig väre opptatt av sine egne sjelelige tilstander og la dem pröve å fremkalle kjensler ved å anspenne sin egen vilje."

Din hengivne onkel
Tommeskrue


Håper du har forstått metodikken, Fienden, som bekrives her er Vår Far i himmelen.

Så fölg med, det er mye å läre. Vår oppmerksomhet skal ikke väre rettet MOT djevelen, men samtidig skal vi ikke väre uvitende om hans tanker.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fantastisk bra innlegg! Veldig oppklarende!