fredag, mars 02, 2018

Inn på den røde løper..


Inn på den røde løper og ut bakdøra?

Vi sier at vi tror på vekkelse, at mennesker fra utsiden strømmer inn i menighetene. Men tror Gud på vår tro? Jeg har sett statistikker på hvor mange som har kommet «inn», men ikke fullt så ofte har jeg sett statistikker på hvor mange som har gått «ut». En forfatter ved navn Norman Grubb skriver i sin biografi om Rees Howells (som stor i sterke vekkelser) følgende:

«De virkelige problemene begynte å vokse fram etter hvert som vekkelsen fortsatte og mange tusen ble lagt til menighetene. Det ble født flere barn enn det var ammer til å ta seg av dem. Oppfølgingen av nyomvendte ble det største behovet, og hvis det ble tatt hånd om , ville det bli vekkelsens største svakhet. Etter hvert som entusiasmen dalte, var det ikke til å unngå at mange hadde satt sin lit til følelser og ennå ikke lært å få troen grunnfestet i Guds ord.»

Dette er vel ikke et ukjent problem etter «vellykkede» kampanjer – blir det frukt som varer. Derfor er ikke forberedelser noe som skal skyves fram i fremtiden. Den (menighet) som tror på vekkelse i morgen forbereder seg i dag.

Jesus sier at høsten er stor, men arbeiderne få. Dette er vel en sannhet som vært gyldig i alle tider. Ofte har det vært de med «kall» som har utdannet- og forberedt seg, mens de fleste av oss har vært lydige benkesittere og gjort så godt vi har kunnet på det lokale plan. Og så har vi sittet der og blitt matet av de som kan litt mere.

Personlig tror jeg at alle Guds barn kan bli sterke vitner, lærere, forbedere, befriere, omsorgsarbeidere i Den Hellige Ånds Kraft – også i stand til å lære hverandre. Vi må ikke bli/gjøre som den norske integreringspolitikken, ønske alle asylsøker og flyktninger hjertelig velkommen for deretter å erfare at vi ikke vet hvordan vi skal behandle dette.

Det er ikke nok å være positiv og å ha tro, det kommer en virkelighet også. Nå det er sagt så er det jo ikke helt svart. Vi har to bibelskoler jeg vil fremheve, det er Livets Ord i Uppsala og Troens Ord i Sarpsborg. Begge har samme konsept og står i forbindelse med hverandre. Emnene de har gjør deltagerne «dugelig til all god gjerning» som bibelen sier. Der er det ikke bare intellektuell oppgradering, men også innføring i – og personlig erfaring av livet i Den Hellige Ånd. Hva de lærer og underviser får du finne ut selv.

Men hva hjelp er det i en bibelskole når de fleste kanskje havner tilbake i kirkebenkene? Leste for noen år tilbake at det i et bestemt land var et overskudd av personer med akademisk utdannelse. Når disse vendte tilbake etter fullført utdannelse og ikke fikk jobb endte det ofte i depresjoner – du forstår sikkert hvorfor.

Og hvorfor ikke kombinere den store drømmen og den praktiske virkelighet. Om vi bruker fiskenæringen som eksempel så kan vi spørre om Gud virkelig vil sende vekkelse når fiskemottakene er nedlagt og de kvalifiserte arbeideren på fiskemottakene kun sysler med hobbyfiskerne. Den fisken som ikke foredles vil jo til slutt bli gjødsel eller måkemat.

For tiden arbeides det med noe veldig viktig, hvordan få Guds manifesterte nærvær tilbake til våre menigheter. Når dette lykkes og det blåser vekkelsesluft ut fra våre menigheter og ut i våre byer og distrikter vil dette også resultere i noe annet – noe kommer tilbake til våre menigheter – mennesker. Disse menneskene trenger først og fremst omsorg og varme, men de har også med seg en ballast fra det gamle livet. Vi bare nevne tre ting – narkotika, alkohol og overgrep. Det er for sent å lære å ta hånd om disse når de er innenfor døra…

Her kommer bibelskole-elevene inn som den store resursen, de må inn i arbeidet med én gang etter fullført selv om den første nyfrelste ikke en gang har dukket opp i horisonten.

Bli med på et regnestykke. Om vi er veldig forsiktige og det «bare» blir frelst én prosent av en by på 80.000, da blir det faktisk 800 nye å ta vare på hvert år, vil vi klare det?

Jeg skriver ikke om pastorens forkynnelse, lovsangstjenesten og alt det viktige som holder gudstjenestene i gang. Det jeg mener er viktig er å ha mange, mange menighetsmedlemmer som er kjent med bibelens lære om rettferdighet og tro, som kan be troens bønn med kraft, kan undervise om sunt familieliv eller som «bare» kan vise varme og kjærlighet der det behøves. Alt dette er noe som må bevisstgjøres og etableres. Bibelen sier at vi skal bære hverandres byrder og på den måten oppfylle Kristi lov. Men sannheten er at ingen av oss klarer å bære mange byrder samtidig. Personlig har jeg (vi) erfart at når noen banker på vår dør og spør om hjelp så klarer vi ikke så mye mer enn den ene, og det kan også ofte dreie seg om en lengre tidsperiode. Og når det ikke alltid lykkes blir det også en byrde å bære…

Så egentlig tror jeg ikke på vår tro på vekkelse om ikke troen er bundet sammen med forberedelse, mulig Gud ikke gjør det heller?

 «Slik er det også med troen: i seg selv, uten gjerninger, er den død.
 Kanskje vil noen si: «Du har tro, jeg har gjerninger.» Vis meg din tro uten gjerninger, så vil jeg ut fra gjerningene vise deg min tro.» Jak. 2:17-18

Ingen kommentarer: