søndag, desember 03, 2006

ADVENTSTANKER



1. Søndag i advent


For mange, mange, mange, mange år siden stilte en søndagsskolelære følgende spørsmål: ”Hva er likheten mellom et juletre og Jesus?” (?) Svaret var innlysende: ”begge gav sitt liv!”
Jeg drog litt på smilebåndet av dette, men det var jo godt ment. Vi trenger jo symboler, hele bibelen er full av dette. Vår sjel er skapt til å omforme visuelle ting slik at vi oppfatter et helt budskap. Hvilke tanker får man når man ser trekkfuglene om høsten? I Edens hage var det trær som var vakre å se på. I gamle testamente ble det reist minnesteiner og steinrøyser. Om en stjerne i toppen av en gran kan minne et stakkars menneske om Gud er jo det stålende. H & M`s julereklame fører jo tankene helt andre steder. Paulus benyttet symbolikken i alteret til en ukjent Gud til å forkynne evangeliet om Jesus. Uansett hva nåtidens mennesker måtte mene om evangeliet, så blir alle i løpet av juletiden konfrontert med at ”en sønn er oss gitt”.
Men tro det eller ei, på en handletur sist lørdag i en av distriktets stormagasiner betraktet jeg en julekrybbe med ganske store figurer. Der var hyrdene på marken, vismennene, stall og…
Nei, det var ingen Maria der, ingen Josef og hvor var Jesusbarnet? Tenker ikke denne forretningsmann/kvinne på at det faktisk er på grunn av barnet i krybben de har sin velstand.
(en Japans forretningsmann trodde at i vesten var julen feiringen av deres forretningsgud)
Det er lov å nyte julen med julesanger, handleturer, julebakst, ribbelukt, granlukt, kongerøkelse, sølvguttene og presangene. Og vi nyter juleevangeliet.
Håper på at både du og jeg får en presang!
Ha en velsignet 1. advent.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Juletreet er et bilde på den frafalne menigheten; Full av glitter og stas og avskåret fra videre vekst.

Anonym sa...

Ja, anonymus er nok en hobbyteolog.
Det er jo klart at juletreet er løst i fra denne verdens ordning (avhugget) og kan da ikke være symbolet på en frafallen menighet.
Den må du gå lengre ut på landet med!!!!

Anonym sa...

Hvorfor er juletreet løst fra denne verdens ordning selv om det er hugget? Så vidt jeg vet så starter nedbrytingen umiddelbart og det er ikke mange dagene før det drysser... slik som så mange menigheter gjør. Knusk tørt. Men du verden hvor mye glitter og stas. Det er bare så pinlig å se et tre totalt ribbet for barnåler, med en masse glitter.