søndag, januar 05, 2014

Yasser Arafat til ettertanke

 
Kan man tro på en person som har viftet med en pistol i FN?
Fra den norske nobelkomiteens oversikt over prismottskere kan følgende leses om Yasser Arafat(1929-2004).
Les også Dagbladets notat nederst.

 Med pistol og olivengren
I 1974 talte Arafat i FNs Hovedforsamling. Han sa at han stod med en olivengren for fred i den ene hånden og en frihetskjempers pistol i den andre. 20 år senere mottok han og de israelske lederne Peres og Rabin fredsprisen for å ha satset på olivengrenen ved å underskrive den såkalte Oslo-avtalen i Washington. Den tok sikte på forsoning mellom israelere og palestinere.
Arafat vokste opp i Kairo og Jerusalem. Han deltok i krigen mot den nye staten Israel i 1948 da mange palestinere ble fordrevet. Som utdannet ingeniør fikk han jobb i Kuwait. Derfra organiserte han geriljagruppen Fatah, som angrep Israel. Etter Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza i 1967, ble Arafat leder for PLO, en samleorganisasjon for palestinske geriljagrupper. Gruppene brukte terror for å få verdens oppmerksomhet, men etter hvert forstod Arafat at han måtte godta staten Israel for å få USA til å mekle i konflikten. Han godkjente at palestinske forhandlere møtte israelere til hemmelige forhandlinger i Oslo.
AS

Arafats liv i bilder (fra Dagbladet)

MED PISTOL I FN: Arafat tok fram pistolhylsteret fra under jakka i FN-bygningen i New York i 1974. En av Arafats livvakter fortalte til media at det var en pistol. Over Arafat følger blant andre generalsekretær Kurt Waldheim med.

Foto: AP
 

Ingen kommentarer: