Flommens velsignelse!
I storflommen i Øyeren i 1966 og 1995, var det en reportasje fra disse hendelsene, husker ikke hvem. Men i et naboskap i Lillestrøm var alle ute for å hjelpe hverandre med flomsikring. Et biprodukt av dette var at naboene oppdaget hverandre. De som ikke visste hvem som bodde vegg i vegg ble nå venner.
Godt med en flom i ny og ne. Men samme foreteelsen finner vi også i våre kirkebenker.
Ofte finner mange sine «faste plasser», men vet likevel ikke hvem som sitter foran og bak, nakkefellesskap kaller man dette.
Er botemiddelet å snu stolradene mot hverandre? Neppe…
Kanskje, sånn åndelig talt, behøver vi Storofsen? ** En Åndens flom som slår bena bort under oss og knuser kirkebenkene til pinneved…
Jeg tror ikke på organisert fellesskap, før eller siden glir vi tilbake til den gamle tryggheten.
Derimot tror jeg på opplevelsesfellesskapet, en fellesnevner som knytter oss sammen.
For eksempel å oppleve flommen… eller svømme-fellesskap.
«Så målte han igjen tusen alen. Da var det en elv som jeg ikke kunne vade igjennom. For vannet var så høyt at en måtte svømme der - det var en elv som ikke lot seg vade.»
Esekiel 47:5.
Far i himmelen, gi oss en Åndens flom!
Eller et tankeeksperiment.
En mørk lørdagsnatt kommer noen og stjeler kirkebenkene eller stolene. Hvordan ville vi plassere oss da? Ingen trygghet… min stol er borte. Kanskje jeg sier hei til noen jeg aldri har hilst på, eller motsatt?
** Storofsen, også kalt Storfloa, var en ekstremflom som rammet store deler av Innlandet og østlige deler av Buskerud fylke i Norge i juli 1789. Uværet utløste også en rekke jordskred.[1] Dette har gitt uværssommeren navnet Skriusommaren – sommeren med skred. Flommen skyldtes en kombinasjon av sen snøsmelting, kraftig regnvær og sterk varme, også i fjellet. Den toppet seg mellom 21. og 23. juli[1], da en bonde i Sunndalen skal ha målt hele 320 mm med regn[1]. Flommen rammet særlig Glommavassdraget, de øvre delene av Begnavassdraget, Numedalslågen, Driva, Orklaog de midtre delene av Gaula[1], men også andre områder fikk smake uværet. Flommen strakk seg like til Otra på Sørlandet[1]. Også Trysilelva, som renner videre inn i Sverige og munner ut i Vänern ved Karlstad, hadde rekordvannføring.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar